Bőrregeneráló vitaminok A, C,- és E

Köztudott, hogy a vitaminok két fő csoportra oszthatók zsírban (lipofil) és vízben oldódók (hidrofil).

Az A,-D,-E,-K mind zsírban oldódó, míg például a C,-és B vitaminok javarésze vízben oldódnak. Szervezetünk nem képes raktározni, a nap folyamán ürül a szervezetünkből, így állandó utánpótlásra/bevitelre van szükség.

A vitaminokkal/nyomelemekkel nemcsak belülről tudjuk támogatni a szervezet egészséges működését, hanem az első védvonalunknak, a bőrünknek is jelentős segítséget nyújthatunk.

Fontos figyelembe venni a vitaminos bőrápoló készítmények alkalmazásánál a töménységet, bőrtípust, az életkort és az évszakot is. Természetesen rengeteg vitamint alkalmazunk  kombináltan a kozmetikában és az otthonápolási termékekben is.

Nagyon röviden összefoglalva az A-vitamint elsősorban bőröregedés és akne ellen, a C-vitamint immunrednszer erősítő, regeneráló hatása miatt, az E-vitamint erős antioxidáns és sejtvédő hatása miatt alkalmazzuk.

Levegőn gyorsan bomló hatóanyagokat, mint az A/C/E vitaminokat többnyire a kozmetikai cégek nem az elsődleges aktív formában alkalmazzák a készítményeikben, hanem észteresítik.  Igaz több metabolikus lépésre (sejtben történő kémiai átalakulás) lesznek a biológiailag aktív hatóanyagtól. Az észteresített vitaminok formátum előnye, hogy ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint a könnyen bomló formája, mégis stabilizált állapotban könnyebb a felhasználhatóságuk (növekszik az eltarthatósági idő, a hatékonyság, a tárolhatóság).

Az A vitamin – azaz Retinol és annak származékai.

Egy igazi anti-aging hatóanyag, mely már több évtizede stabilan segít az öregedő, alipikus bőrök ránctalanításban és az elvesztett rugalmasságának visszanyerésében. Elősegíti a kollagén termelődését a fibroblaszt sejtjeiben és antioxidáns hatásánál fogva a fehérje lebomlását is lassítja.   Az A-vitamin származékok családjának összefoglaló neve a retinoidok. Ebbe beletartozik a retinol, a retinal, a retinolsav és még jópár egyéb másik származék is.

Az retinolsav  UV sugárzás hatására és fokozott hő hatására gyorsan bomlanak, ezért többféle formátumban építik bele a készítményekbe:, észteresítve-retinyl palmitate, retinal, azaz retinaldehyde, retinyl acetát.

Retinyl Palmitate, azaz A-vitamin és palmitinsav észtere, mely rendkívül sttabil, míg az a-vitamin zsírban, olajban oldódóü, addig a retinol palimát vízoldékony.

Retinyl Acetate: Enzimatikus hidrolízis során alakul transzretionllá, előnye hogy különlegesen stabil könnyen felszívódik és a bőrirritáció minimálisara csökken vele szembe.

A Santana A-vitamin ampulla egy igazán gyengéd, mégis hatékony készítmény, mely retinol származékot tartalmaz (Retinyl Palmetate), így az érzékeny bőrökre is kiváló választás. Rendszeres használatával a ráncok mélysége csökken, javul az általános bőrkép, a pigmentfoltok halványodnak.

A C-vitamin elsősorban nagyon erős antioxidáns,

mely segít semlegesíteni a keletkező káros szabadgyököket. Bizonyos vitaminok jelentős szerepet játszanak a szabadgyökök elleni védekezésben. Az E-vitamin például a sejtplazmában, a vérben és a sejthártyák felszínén fejti ki hatását. Védekezés közben maga is gyenge szabadgyökké válik, de a C-vitamin azonnal újraépíti az E-vitamin molekuláját. Ezért érdemes a kettőt együtt alkalmazni.

A C-vitamin vízben oldódó antioxidáns, amely azonban szintén instabil és fényérzékeny hatóanyag.

Illetve nagy töménységben nehezen tolerálják az érzékeny bőrök.

Ezért a vitamin származékait hasznosítják a kozmetikai készítményekben. Mint például Ethyl Ascorbic Acid, Ascorbyl Glucoside, Tetrahexyldecyl Ascorbate…

Segíti a kollagéntermelést, remek antioxidáns, immunrendszer erősítő, regeneráló, támogatja a sejtek egészséges működését.

A C-vitamint nappali krémbe, maszkba integrálva a mindennap segíti a szabadgyökök gátlását erős antioxidáns hatásával.

Szérumként (Lanèche C-vitamin szérum, Henriëtte Faroche C-vitamin-Hyaluron Filler szérum) nagyobb töménysége miatt, heti 2-szeres használattal javasolt. Dehidratált, megereszkedett bőröknek tökéletes választás. A Lanèche C-vitamin szérum   hyaluronsavat is tartalmaz, mely a hidratáltságban és a ránctalanításban játszik fontos szerepet és egységesen üde bőrkép kialakításában.

Válogass kedvedre. Mindegyik termék tökéletesen beilleszthető a kezelések meneteibe és széles körben alkalmazható termékek.