Emulziók és ampullák

A bőr táplálásához, azaz a bőr öregedésével kialakuló víz és zsírhiány pótlásához legtöbbször emulziókat használunk. Azaz két vagy több egymással önmaguktól nem keveredő vizes és olajos komponensekből álló rendszereket. A tökéletes elegyedést az emulgeátorok teszik lehetővé.

Kétféle emulziót ismerünk: olaj a vízben (O/V) és a víz az olajban (V/O)

Az emulziókra többek között azért is van szükség, mert önmagában vizes bázisú keverékeket/hatóanyagokat a bőrbe juttatni nagyon nehéz (nem lehet)

Ennek több oka is van. Mivel a bőrünk a szervezet egyik első védvonala, a külső káros hatásoktól védenie kell a szervezetünket, mint például az erős UV sugárzás, kórokozók, kiszáradás, stb.

A következőkben van szükségünk rá:

Mechanikai védelem, barrierfunkció, immunológiai védelem, hidro-lipid film (savköpeny), fényvédelem, hőszabályozás, felszívás, bőrlégzés, energiatermelés és raktározás, kiválasztás, érző szerep.

A hidro-lipid réteg (savköpeny) a szervezet védelmét szolgálja, meggátolja a fent említett veszélyes anyagok bejutását és a bőr túlzott vízvesztését. Ez a bőrréteg a bőr felszínén és a szaruréteg felszínén található.

Ahhoz, hogy hatóanyagokat kerüljenek a bőrbe, át kell jutniuk ezen a védőrétegen, emiatt a pozitív hatással bíró anyagokat is nehéz „bedolgozni”.

Azért van szükség az emulziókra, mert a bőr zsírköpenyén és barrier funkcióin csak ebben a formában tudjuk a vízben oldódó hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe juttatni. 

A legtöbb Santana ampulla is emulzió formájában kerül felhasználásra, melyek koncentrált formában tartalmazzák a hatóanyagokat, olaj/víz vagy víz/olaj formátumban. Mint például: Hyaluron, A-vitamin, Fügekaktuszmag olaj, Alpesi rózsa őssejt, C-vitamin, Ligetszépe

A kezelések alapkellékeiként tartjuk számon az ampullában koncentrált hatóanyag komplexeket.

A legismertebb vizes bázisú hatóanyagok a hyaluronsav, aminosavak, proteinek, cukrok és a vízben oldódó vitaminok. A Santana Hyaluron (3,8%)  ampulla is emulzióként kerül a bőrre.

A hyaluronsav a saját molekulaméretéhez viszonyítva többszörösét képes vízből megkötni megkötni a bőrben, ezért nagyon látványos eredményt érhetünk el vele. Ez azért kiemelkedő mert nemcsak hidratálja a bőrt hanem vízmegtartó tulajdonságának köszönhetően hosszú távú a hatása.  A Santana Hyaluron ampulla használatával feszesebb, jobb tónusú bőrképet kapunk.

A Lift Effect vegán ampulla szintén vizes bázisú, melyben a fő hatóanyagok a tejsav, búzacsíra, római kamilla kivonat.  Javítja a bőr struktúráját, fokozza a kollagén termelést, ezáltal ránctalanító.

A Ligetszépe olaj  tipikus olaj a vízben emulzió, melynek értékes gamma-linolénsav tartalma csökkenti a száraz bőrök feszülő érzését. Hidratáló hatás mellett gyulladás csökkentő és nyugtató a bőr számára